EcoChoice – elkötelezettségünk a változás mellett

A Rapala VMC Corporation 2020. december 16-án sajtóközleményt adott ki a cégcsoport által az iparági szereplők között elsőként bevezetett fenntarthatósági stratégiáról. Újszerűsége miatt a kiadvány világszerte kiemelt figyelmet kapott.

Tiszta vizek nélkül nem létezhet horgászat sem – ez mindannyiunk számára nyilvánvaló. Az EcoChoice egy olyan program, mellyel arra törekszünk, hogy a fenntartható döntéseket egyszerűvé és a horgászok számára is könnyen értelmezhetővé tegyük.

Az EcoChoice úttörő lépés iparágunkban – a Rapala VMC termékek saját védjegye, amelyet a lehető legmagasabb teljesítmény mellett elérhető legkisebb környezeti hatásra terveztek. Minden termékkategóriához meghatároztunk egy követelményrendszert, melyeket folyamatosan figyelemmel kísérünk. Ez a terméktervezésünk alapelve.

Mindeddig nem létezett általános ökocímke az iparági termékekre. Az EcoChoice programot azért hoztuk létre, hogy a legfenntarthatóbb Rapala VMC termékek kiemelésével segítsük a horgászokat fenntartható döntések meghozatalában. Az EcoChoice az eddig használatos címkék kiegészítésére, nem helyettesítésére szolgál: például gyártás során továbbra is csak FSC-tanúsítvánnyal rendelkező balsafát használunk. Az EcoChoice segítségével konkrét és ambiciózus célokat tűzhetünk ki termékeink és márkáink számára, amely inspirálólag hathat az egész iparág számára.

Az EcoChoice egy olyan program, melynek segítségével társadalmi és környezetvédelmi erőfeszítéseinket fogjuk össze, amelyen keresztül programokat kezdeményezünk, különféle élővilággal kapcsolatos csoportokat és projekteket támogatunk, horgászat iránti szenvedélyünk másokkal is megosztva. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

  • Energiahatékonyság elérését célzó lépések: napenergia felhasználása minden olyan gyáregységben, ahol ez lehetővé tehető. Az Egyesült Királyságban telepített panelek a Dynamite Baits energiaigényének mintegy 50%-át teljesítik, ami jelentős csökkenést eredményez az elektromos energiafüggésben
  • A gyártási folyamat környezettudatosságát célzó lépések: környezetbarát, műanyagmentes csomagolás bevezetése felmenő rendszerben, melyből számos Rapala, VMC, Marttiini termék már a boltokban is elérhető. Emellett kifejlesztettük és bevezettük az az első 100 százalékban újrahasznosított anyagból készült horgászzsinórt: a Sufix® Recycline® zsinórt, és a teljes márka külső csomagolását műanyagmentesre cseréljük
  • Újrahasznosítás ösztönzését célzó lépések: műcsali újrahasznosítási kampány Finnországban: helyi szervezetek segítségével közel 6000 feleslegessé vált műcsalit, gumihalat, és kanalat gyűjtöttünk be, amelyeket – javítás után – ifjúsági szervezetekhez továbbítottunk, ezzel is támogatva őket hobbijuk gyakorlásában.
  • A környezet megtisztítását célzó lépések: „I am eco with Rapala” kampány Lengyelországban 2800 horgász részvételével, akik 300 horgászterületen megközelítőleg 200 tonna szemetet szedtek össze az élővízből
  • Szociális szerepvállalás: felszereléssel és ökológiai tanácsadással támogatjuk a fiatal horgászokat, a jövő döntéshozóit, ezen túlmenően együttműködési megállapodást kötöttünk számos hazai és nemzetközi szervezettel vizeink épségének megőrzése érdekében.